“Writing is the taking seriously of minds of others than our own” – Gabriel Tallent

Et billede af romanen Min kæreste elskling af den amerikanske forfatter Gabriel Tallent
Et billede af romanen Min kæreste elskling af den amerikanske forfatter Gabriel Tallent
MIN KÆRESTE ELSKLING af Gabriel Tallent

Den 4. september udkom MIN KÆRESTE ELSKLING* af amerikanske Gabriel Tallent på Politikens Forlag. Romanen er solgt til oversættelse i mere end 30 lande, og på bogomslaget pynter blandt andet denne flotte udtalelse fra Steven King: Ordet mesterværk er brugt om alt for mange bøger. Men Min kæreste elskling er virkelig dét. Et mesterværk. En lun eftermiddag i september mødte jeg Gabriel Tallent til en snak om debutromanen, han har brugt mere end 10 år på at skrive.

Do I talk to fast? spørger Gabriel Tallent os, mens han lader blikket vandre rundt om bordet. Vi sidder inde hos Politikens Forlag ved Rådhuspladsen, en gruppe bogbloggere og Mette og Helle fra forlaget. Et vindue er åbent og uden for pulserer det indre København. På bordet står sodavand i glasflasker, runde eclairs på aflange fade og frisk frugt lige til at hapse. Indtil videre uberørt, ingen har taget noget endnu. Der ligger blokke og kameraer, vi er klar til at fange øjeblikket, der skal foreviges. Så lad os vende tilbage til Gabriel Tallent, som kigger rundt på os do I talk to fast?. Enstemmigt får vi sagt nej, mens vi ryster let på hovedet, vi kan sagtens følge med, og Gabriel Tallent fortsætter med at fortælle om sin roman MIN KÆRESTE ELSKLING*.

en roman om modstand og om at kæmpe for sin sjæl
It is Turtles book
, siger Gabriel Tallent. Turtle er hovedpersonen i MIN KÆRESTE ELSKLING*. Hun er 14 år og hun bor alene sammen med sin far i et gammelt misvedligeholdt hus omgivet af den vilde natur. Romanen tematiserer incest og vold. Og uden filter får vi fortalt om, hvordan Turtle bliver misbrugt af sin voldelige far.
Gabriel Tallent har skrevet bogen om Turtle baseret på den idé, at vi kan læse om Turtle og care for her. Og Gabriel Tallent har skrevet en bog om incest, fordi det er vigtigt for ham at fortælle Turtles historie, så vi ikke bliver blinde for virkeligheden. Det er en roman om modstand og om at kæmpe for sin sjæl.

Turtle is a solitary young woman, who likes things which requires care… med følsomhed i stemmen fortæller Tallent om den karakter, som han har skabt, og som jeg har læst om; så jeg ser Turtle tydeligt for mig. Jeg ser hende for mig, som hun rengør sin pistol. Omhyggeligt og tålmodigt hver eneste dag, så den ikke ruster. Skilt ad i dele på et viskestykke. Jeg ser for mig, hvordan Turtle gør rent og holder orden på sit værelse, hendes sted, men ikke et helle, i huset, som er rammen for det misbrug, som hun lever under. … in part because shes never been taking care of runder Gabriel Tallent af.

what the fuck have you done
svarer Tallent smågrinende, da vi spørger ham, hvordan resten af verden har reageret på bogen. For det er en barsk bog. En usædvanligt barsk bog. Hurtigt aftager grinet og han bliver alvorlig igen, fordi han mener, det alvorligt. Han siger, vi som samfund har en forsimplet forestilling af incest. Vi kan have en tendens til at tro, det er gennemskueligt, at det er synlige monstre, der misbruger og udsætter børn for vold. Men virkeligheden er kompleks. Virkeligheden er ikke altid ligetil, og det vil Tallent vise, han vil yde retfærdighed over for ofrenes oplevelser. De skal ikke også være ofre over for vores fordomme.

When we are at our most lost we often feel it to be our fault… to write Turtle so that she makes mistakes, she is lost, you can see it in Turtle, these questions we ask of our selves “why didn’t I leave this person who hurt me” and you can forgive in her, what you sometimes can’t forgive in yourself.
– Gabriel Tallent

real people love the person who hurts them
Det er vigtigt for Tallent, at læseren forstår omfanget af misbrug, hvordan det ødelægger mennesker. Derfor er Turtle også en kompleks karakter, som elsker sin far, Martin, selvom han er voldelig. Men virkelige mennesker elsker deres mishandler. MIN KÆRESTE ELSKLING* er Tallents debutroman, men det er også hans personlige ideal at skrive en tekst, der viser os, at vi har omsorg over for mennesker som Martin og Turtle. For som Tallent siger: The faiths of people who are so often mistaken to us, aboned, deceived by society, are actually very close to us, when we look at them, clearly, their faith matters. Other humanbeing matters, you are connected to them if you want it or not.

Læseoplevelsen: Hvad synes jeg om MIN KÆRESTE ELSKLING?
Det er sådan en læseoplevelse, der kravler ind under huden, sætter sig i maven og gør ondt i hjertet, når man læser om Turtle og hendes kamp for at finde sit værd i verden. Flere steder i romanen er, det næsten ubærligt at læse, hvilken ondskab hun udsættes for og hvordan denne ondskab ødelægger hende. Samtidig føles det vigtigt. Det føles vigtigt at læse. Det føles vigtigt, at der er en roman, som beskriver denne grusomhed, der findes. Det føles og – er – vigtigt. MIN KÆRESTE ELSKLING* er en vigtig fortælling.

Hvis du kan lide TO KILL A MOCKING BIRD* af Harper Lee, A LITTLE LIFE* af Hanya Yanagihara og romaner af Toni Morrison*, så tror jeg, du også vil synes om MIN KÆRESTE ELSKLING*.

Anmeldereksemplar er modtaget fra Politikens Forlag 
Titel: Min kæreste elskling* / My Absolute Darling
Forfatter: Gabriel Tallent
Udgivelsesår: 2018
Forlag: Politikens Forlag

Inde hos Politikens Forlag i København, hvor den amerikanske forfatter Gabriel Tallent var på forfatterbesøgGabriel Tallent My Absolute Darling signing book blog

MIN KÆRESTE ELSKLING der er skrevet af Gabriel Tallent

*reklamelinks: Jeg får ikke penge for at dele bogen, men jeg får en lille skilling, hvis du via linket foretager et køb hos Arnold Busck*.

1 Comment

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.