SPEJL SKULDER BLINK

Skærmbillede 2016-03-22 kl. 17.08.41TITEL: Spejl Skulder Blink*
FORFATTER: Dorthe Nors*
UDGIVELSESÅR: 2016
FORLAG: Gyldendal
Anmeldereksemplar er modtaget fra Gyldendal

Kritikerne var begejstrede for SPEJL SKULDER BLINK*. Og det er jeg også. Meget begejstret endda. For jeg er imponeret over, hvordan DORTHE NORS gør et almindeligt liv poetisk, når hun skildrer det drama, der ikke kan ses af andre, men som alligevel kan vælte verden omkuld i form af svimmelhedsanfald, smerter i skulderen og spændinger i kæben.

Sonja kan ikke køre bil, men hun vil gerne lære det, så derfor er hun i gang med at tage kørekort. Problemet er bare, at hun ikke kan finde ud af at skifte gear, og når hun forsøger, så råber kørelæreren Jytte af Sonja. Og så skifter Jytte gearet selv. Det frustrerer Sonja – for hvordan skal hun så nogensinde lære at skifte gear?

Da Sonja var barn i Balling, lå hun i kornet og sang for sig selv. Hun hjalp faren med høsten og hans tunge landmandshånd klappede hende kærligt på hovedet. Den tunge hånd på hovedet var én af den slags bevægelser, der består af få ord, men er fuld af kærlighed.

Far går sammenkrummet bag ved Sonja, for hun er god til at se. Hun kan se flyvehavren fra den ene ende af bygmarken til den anden, og så råber hun: Se far, der! Far lister som en balletdanser, Sonja har set i fjernsynet, ind gennem kornet. Hvert strå er penge, og det er, som om flyvehavren kan undvige. Haps, så har han den med rod og det hele, og han putter den forsigtigt i sækken. Så smiler han til Sonja. Det er en slags lykke, og engang, da de kom ud af kornet, sagde far: Hvor er du dygtig, og Sonja sagde: Jeg er som en lille markmus, og så lagde han sin varme hånd på hendes hoved.
Den form for velsignelser hænger ikke på træerne, og Sonja sidder på Vesterbro og kan ikke huske, hvornår nogen sidst lagde en hånd på hendes hoved.

Nu bor Sonja på Vesterbro i København. Langt væk fra Balling. Det ironisk indrettede konditori på Bakken er det eneste sted i København, hun føler sig hjemme. Konditoriet minder hende om Jylland, og hun tænker tit på Jylland. På barndommen i Balling.

Ligesom når Sonja sidder i bilen, og hun forsøger at køre den, så har hun svært ved at styre sit liv. Det er nemmest, når det går ligeud (igen, ligesom i bilen), og hvad gør man så, når livet begynder at slingre ud af kurs, fordi ens søster pludselig ikke tager telefonen, når man ringer? Og hvad gør man, når man savner naturen i Jylland, mens man sidder ved sit skrivebord på Vesterbro?
Det finder Sonja langsomt ud af. Og som hun får lært at skifte gear i bilen, så får hun også lært at sætte sit liv i den rette retning.

SPEJL SKULDER BLINK* er en fortælling om at lære at køre bil – og styre sit liv. DORTHE NORS skriver poetisk og med den dejligste humor, der er varm, underspillet og bare rigtig godt selskab. Jeg holdt af hvert eneste ord. SPEJL SKULDER BLINK* er én af de bedste danske romaner, jeg længe har læst.

DORTHE NORS f. 1970, debuterede i 2001 og har udgivet fem romaner og en novellesamling. Hun fik sit internationale gennembrud med novellesamlingen KANTSLAG*, der udkom i USA i 2014, og samme år blev hun tildelt P.O. Enquist-prisen. Hendes bøger udgives i flere lande, bl.a. Tyskland, USA, Norge, Holland og Storbritannien. DORTHE NORS er den eneste danske forfatter, der har skrevet noveller til det litterære magasin THE NEW YORKER– hele to gange. Læs mere om DORTHE NORS her.

Har I læst SPEJL SKULDER BLINK*

FØLG BØGER PÅ STRIBE
BLOGLOVIN  FACEBOOK  INSTAGRAM  TWITTER

*reklamelinks: Jeg får ikke penge for at dele bogen, men jeg får en lille skilling, hvis du via linket foretager et køb hos Arnold Busck*.

2 Comments

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.