Farvel, Min Elskede

Processed with VSCOcam with a5 preset
FARVEL, MIN ELSKEDE af RAYMOND CHANDLER

Titel: Farvel, Min Elskede
Forfatter: Raymond Chandler
Udgivelsesår: Farewell, My Lovelyblev udgivet i 1940. Denne udgave er en genudgivelse fra 2013.
Forlag: People’s Press
Indlægget indeholder et Affiliate-link

For tiden slæber jeg altid rundt på en krimi. For jeg er i fuld gang med udfordringen, hvor jeg skal læse krimier.

Jeg begynder med den klassiske detektivroman FARVEL, MIN ELSKEDE af Raymond Chandler. Det er en fortælling, der tager en tilbage til 1930’ernes Los Angeles, når privatdetektiven Philip Marlowe drikker whiskey og ryger cigaretter fra etui, mens han forsøger at hjælpe politiet med at opklare et mord.

Philip Marlowe kommer tilfældigvis forbi et værtshus, hvor der er tumult. Moose Malloy, der netop er løsladt, leder efter sin ekskæreste Velma Valento. Men Velma er ikke i baren, og den nu vrede Moose slår om sig og ender med at slå bartenderen ihjel.
Sammen med politiet begynder Philip Marlowe at lede efter den smukke Velma og den skræmmende Moose Malloy. Og det viser sig hurtigt, at sagen er mere kompliceret, end Marlowe troede. Det handler om mere end et mord.

Raymond Chandler skriver scenisk og tager sig tid til at beskrive detaljerne, så det er lige før, at man kan fornemme røgen smyge sig om gadehjørnet. Det skaber en god blanding af spænding og stemning.
Men der er også dele af fortællingen, hvor sproget ikke helt flyder (måske det skyldes oversættelsen) og hvor detaljerne trods alt bliver lidt for mange til min smag. Særligt, når det kommer til persongalleriet, som bliver lidt et rod af bipersoner, der forvirrer mere end de bidrager.

Jeg kom på benene, gik hen til kummen i krogen og vaskede mit ansigt i koldt vand. Lidt efter følte jeg mig lidt bedre tilpas, men meget lidt. Jeg trængte til en drink, jeg trængte til en stor livsforsikring, jeg trængte til ferie, jeg trængte til et sommerhus på landet. Det eneste, jeg havde, var en jakke, en hat og en pistol. Jeg tog dem på og forlod værelset.

FARVEL, MIN ELSKEDE indeholder alt, hvad der hører en god detektivroman til: en korrupt politichef, en kvindelig detektivpartner, gangsters, en utro hustru, flirt og masser af cigaretter. Og så har alle et politisk ukorrekt forhold til alkohol.

FARVEL, MIN ELSKEDE var en rigtig god start på min krimiudfordring. Jeg var virkelig godt underholdt – og jeg gættede aldrig slutningen.
Og nu er det tid til næste krimi. Denne gang en lidt mere blodig én af slagsen – gisp.

Bonusinfo: Haruki Murakami har skrevet efterordet til FARVEL, MIN ELSKEDE, da romanen er en af hans yndlingsromaner af Raymond Chandler. Og det er faktisk lidt skægt, fordi romanen indeholder lidt af den samme mystik, som er så kendetegnende for Murakamis forfatterskab.

Lidt mere bonusinfo: FARVEL, MIN ELSKEDE er filmatiseret hele tre gange.

Raymond Thonton Chandler (f. 1888 – 1959) var en britisk-amerikansk forfatter og manuskriptforfatter. Sammen med Dashiell Hammett og James M. Cain anses han for at have skabt detektiv-genren. FAREWELL, MY LOVELY (1940), THE LITTLE SISTER (1949) og THE LONG GOODBYE (1963) er Chandlers mest anerkendte værker, der omtales som mesterværker.

Har I læst nogle af Raymond Chandlers detektivromaner?

Følg med BLOGLOVIN INSTAGRAM FACEBOOK TWITTER

2 Comments

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.