Udfordring: Læs en krimi

Processed with VSCOcam with a5 preset
AISHA af Jesper Stein og JEG ER PILGRIM af Terry Hayes
Processed with VSCOcam with a5 preset
FARVEL, MIN ELSKEDE af Raymond Chandler og DE SMUKKESTE af Karin Slaughter

AISHA; anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, JEG ER PILGRIM; anmeldereksemplar fra forlaget ORDENES BY, DE SMUKKESTE; anmeldereksemplar fra HarperCollinsNordic.
(Obs. JEG ER PILGRIM er pt. trukket tilbage fra forlaget).

I kender det måske. Det er lørdag aften og man sidder lidt træt i sofaen, mens man zapper rundt og håber at finde noget interessant TV. Og så er det man kommer forbi DR, hvor Barnaby lige er gået i gang, og selvom man er i 20’erne, så bliver man hængende. Fordi Barnaby er lidt spændende og ret hyggeligt.

Man er mig. Jeg synes nemlig, det er underholdende at se en god krimi eller thriller. Men når det kommer til krimier på skrift, er det noget andet.
Jeg læste to krimier, da de svenske krimidronninger skrev den ene bestseller efter den anden i 00’erne. Det var noget med en stærk kvinde i hovedrollen, en mordgåde og en lillebitte smule kærlighed. Der var fart over siderne, og jeg husker det, som var jeg underholdt.

Men så startede jeg på litteraturstudiet. Det var en ny akademisk verden af litterære mesterværker og teori – og en faglig tilgang til litteratur udviklede sig.
Krimier var altså ikke dét, jeg dyrkede i de år. Faktisk, undgik jeg dem, så godt jeg kunne. Kald det bare litteratur-snobberi. For det var det. Heldigvis er jeg blevet klogere.

Der er plads til det hele. Og i dag læser jeg chick-lit side om side med de tunge klassikere, men krimierne har jeg endnu ikke fået gang i. Så derfor vil jeg gerne udfordre mine læsevaner og læse nogle krimier. Jeg har udvalgt et par krimier og thrillers, som jeg synes lyder spændende. I løbet af foråret og sommeren vil jeg læse:

AISHA – Jesper Stein
Den vandt de gyldne laurbær i 2015. Og så har AISHA fået rigtig fine udtalelser og mange stjerner og hjerter fra kritikerne. Jesper Stein er en af Danmarks bedste krimiforfattere, så AISHA skal selvfølgelig være en del af min udfordring.

JEG ER PILGRIM – Terry Hayes
New York Times’ bestseller og kåret som Årets bedste thriller og krimi af National Book Awards og Suspense Magazine. Og det lover jo meget godt. Forfatteren, Terry Hayes er en prisbelønnet manuskriptforfatter, der normalt skriver Hollywood-film. Jeg er spændt på at læse en thriller, der er skrevet af en manuskriptforfatter, som kan alle de dramaturgiske greb. Jeg forestiller mig, at resultatet er en bog, der ikke er til at lægge fra sig.

FARVEL, MIN ELSKEDE – Raymond Chandler
Raymond Chandler’s krimier om privatdetektiven Philip Marlow skulle være klassikere inden for krimi-genren. Og derfor skal jeg selvfølgelig også læse en krimi af Raymond Chandler. FARVEL, MIN ELSKEDE bliver beskrevet som en noir-krimi, og det synes jeg lyder helt perfekt.

DE SMUKKESTE – Karin Slaughter
Forsiden er brutal. Bloddråber og en jern-klo af en slags. Det er sådan en krimi, som jeg normalt aldrig ville værdige et blik. Men Karin Slaughter er en af verdens mest læste krimiforfattere, så jeg synes, at DE SMUKKESTE er den helt perfekte krimi til min udfordring.

Læser du krimier?  Og hvilken krimi synes du, jeg bør starte med?

FØLG BØGER PÅ STRIBE
BLOGLOVIN  FACEBOOK  INSTAGRAM  TWITTER

 

3 Comments

  1. Jeg er så med dig i dine tanker og oplevelser om krimi-genren (og Barnaby for den sags skyld). Det har også været ret trægt for mig at komme i gang med krimi-genren. Især efter jeg, for et års tid siden, gav den et shot med Keplers “Hypotisøren”, som jeg hadede inderligt. Det afskrækkede mig, netop som jeg havde givet det et nervøst forsøg, men det skal resten af genren jo ikke straffes for.

    Så jeg er faktisk også gået lidt alternativt i gang med krimivejen. Jeg tænker også at starte i den klassiske ende og har faktisk anskaffet mig fire af Raymond Chandlers Marlow-romaner (der var tilbud i Bog & Idé). Så har jeg lige læst The Talentede Mr. Ripley, som jeg også var rigtig glad for. Og i sidste uge faldt jeg så over “Dette er ikke en krimi” i Boghallens udsalg. Den havde jeg aldrig hørt om, men det er en antologi af danske forfattere, som skal skrive en krimi der på en eller anden måde bryder med genrekonventionerne – den er jeg spændt på!

    Anyway – det blev lidt langt. Men jeg er bare psyked, når jeg læser om andre, der kan have det som mig. Pøj pøj med krimi-projektet!

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.