Kærlighed til sproget: Tour de chambre og Hej Sol Fuck Love

Tine Høeg Tour de chambre

*reklamelinks: Indlægget indeholder affiliate links

Det begyndte med en novelle fra Novellix
Novellix‘ nyeste æske med novellebøger ligger på mit lille stuebord. Æsken indeholder fire bøger; fire noveller skrevet af nogle af Danmarks mest roste og omtalte unge forfatter som der står på æsken. Novellerne og forfatterne er: ‘Det var jo dengang’ af Thomas Korsgaard, ‘Røvhul’ af Jacob Skyggebjerg, ‘Det ophøjede’ af Josefine Klougart og ‘Hej Sol Fuck Love’ af Tine Høeg.

Novellen ‘Hej Sol Fuck Love’ er den første udgivelse, jeg læser af Tine Høeg. ‘Hej Sol Fuck Love’ handler om at blive slået op med, om at forsøge at lappe det knækkede hjerte sammen med rebounds, tinderknald og om at ligge på et tæppe i en park og forsøge at være afslappet, mens der er smerte i hjertet og bolde i luften.

Jeg går i seng med en person, der er født i 1975. Jeg tænker på, om det er første gang, han går i seng med nogen med så lidt kønsbehåring. Jeg ved ikke, hvad der moderne i hans årti. Han puster på mine brystvorter, ligesom forældre puster på børnenes sår. Jeg synes ikke, det hjælper.Det er sommer

Det gør mig ytryg,
når nogen spiller bold
i nærheden af mig. Der flyver en fugl
meget hurtigt hen over
himlen. Jeg dukker mig,
fordi jeg tror,
det er bolden. De griner
på tæppet ved siden af. Jeg ved ikke,
om det er af mig.


I ‘Hej Sol Fuck Love’ fortæller Tine Høeg om et klassiske tema i litteraturen: den ulykkelige kærlighed. Men Tine Høeg gør det på en ny måde. Hun skaber sit eget sprog, der placerer sig et sted mellem poesien og prosaen. Et sprog, hvor det tempo, den melodi og de følelser, der er i teksten, får lov at herske over grammatikkens regler. Tine Høeg gør det klassiske kærlighedstema nutidigt.

Tour de chambre

Efter jeg har læst ‘Hej Sol Fuck Love’, vil jeg bare gerne læse mere. Og heldigt er det, at ‘Tour de chambre’ netop er udkommet. (Ja, dette indlæg har været lidt tid undervejs.)

Bogen Tour de chambre af Tine Høeg

Jeg læser ‘Tour de chambre’ på en eftermiddag – og lidt til. Jeg læser med en appetit og forundring, der gør, at jeg har svært ved at lægge bogen fra mig. Det er næsten umuligt at gøre et ophold i teksten, holde en pause, som om ordenes rytme insisterer på mit nærvær. Som når musikken spiller, og foden vil vippe i takt.

Tour de chambre er en fortælling om forfatteren Asta. Asta er i starten af trediverne og skriver på en roman, da hun modtager en invitation til en mindehøjtidelighed for August, som hun boede på kollegie med. Det er 10 år siden, han døde. Invitationen griber ind i Astas hverdag. Fortiden og nutiden flyder sammen, i romanen springer vi i tid, når Asta mindes kollegietiden.

Noget af det, der står stærkeste frem for mig, efter jeg har læst ‘Tour de chambre’; er sproget. Tine Høegs sproglige talent. Det er en stor sproglig oplevelse at læse romanen. Men nu må jeg ikke glemme fortællingen, selve handlingen. For fortællingen er gribende, og Tine Høeg er sjov. Jeg elsker beskrivelsen af Astas indkøbstur i Netto.

Alting bugner i Netto

peberfrugterne er store og sprøde

her er en behagelig temperatur

vi er kun mig og en lille ældre dame
vi triller rundt med hver vores vogn


kanelknækbrødet er på tilbud,
hvor heldig kan man være

jeg tager tre pakker

udvælger en hvidvin, det føles voksent

Liebfraumilch

jeg falder over en rød keramikskål på en rodehylde,
den er pæn og billig. De har jo alt
hvad hjertet begærer i den her butik


håndsæbe, saltstænger

ved kassen er der problemer med bonapparatet

ét sekund siger den unge fyr

ingen hast siger jeg. Skal du have hjælp?

nej det er bare spolen

jeg smiler til den ældre dame og føler mig
i forbindelse med alt hvad jeg ser


en del af et kæmpe kredsløb

hun står ved siden af en høj stabel indkøbskurve

hendes hår er tyndt og hvidt

det løfter sig ganske langsomt mens vi venter

statisk elektricitet

hun bemærker det ikke,


hele venstre side

til sidst står det vandret ud i luften

jeg føler et stød af lykke
som om alt i mig er åbent

så klikker apparatet


det afgiver en rullende
og meget tilfredsstillende lyd

Jeg tror, Tine Høeg bliver pensum i grundskolen og gymnasiet (hvis hun da ikke allerede er det), og jeg tror, der kommer til at blive skrevet mange danskopgaver med udgangspunkt i hendes romaner. Ligesom vi er mange, der har skrevet opgaver om Helle Helle og minimalismen. Jeg ved ikke, hvilken -isme Tine Høeg har skabt, eller er ved at skabe, men noget har hun skabt. ‘Tour de chambre’ er original, sproglig kreativ og overlegen og rig på kærlighed til ungdommen og det danske sprog.

Alle bør læse ‘Tour de chambre’ (og debuten ‘Nye rejsende’, den er også god). Hvis du skulle være i tvivl om, om du vil læse ‘Tour de chambre’, så har jeg lavet et lille overblik her.

Derfor skal du læse Tour de chambre:

  • Tine Høeg har markeret sig som en af Danmarks væsentligste unge forfattere. Det vil du ikke gå glip af.
  • ‘Tour de chambre’ handler om ungdommen. Studielivet. Kollegiet. Øl på flaske. Skjulte kys. Og den spændende start på voksenlivet; at flytte hjemmefra og handle i Netto. Det er et nostalgisk gensyn.
  • Sproget. Læs den for sproget.
  • Humoren. Det kærlige og selvironiske blik på karaktererne.
  • Skildringen af sorg. Sorg bliver skildret, som den (kan) føles og opleves. Som en sporadisk kraft, der hiver en ud af nutiden og tilbage til fortiden og minderne.

Min Goodreads bedømmelse: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Vil du også læse Tour de chambre?

Du kan finde ‘Tour de chambre’ hos alle landets boghandlere fx Saxo* eller du kan lytte til den som lydbog hos fx Nextory* – du får en gratis (og uforpligtende!) prøveperiode på 40 dage, hvis du bruger mit link.

Titel: Tour de chambre
Forfatter: Tine Høeg
Forlag: Gutkind
Udgivelse: 2020
Anmeldereksemplar er modtaget fra Gutkind

Novelleæsken fra Novellix er udgivet i 2020, og den er modtaget som anmeldereksemplar.

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.