ASTRAGAL

Et billede af bogen Astragal taget i et tog. På forsiden er et billede af forfatteren Albertine og der står at Patti Smith har skrevet forordet til bogen

20142b10patti2
Photo from
albertinejuliensarrazin
Photo from

Titel: Astragal
Forfatter: Albertine Sarrazin
Udgivelsesår: 2017 (1965)
Forlag: People’sPress
Anmeldereksemplar er modtaget fra People’sPress

Albertine Sarrazin bliver født den 17. september 1937 i Algeriet. Hun vokser op i en adoptionsfamilie, der ikke er god, og som sender hende på opdragelsesskole i Marseille. Men det lykkes Albertine at flygte til Paris, hvor hun koncentrerer sig om sin interesse for litteratur og kunst, mens hun overlever som prostitueret. I 1953 bliver hun første gang anholdt, og da hun senere flygter fra fængslet, forstuver hun sin ankel og møder Julien Sarrazin. De bliver gift. Og de fortsætter med at leve som kriminelle, der kommer ind og ud af fængslet.

Det er i fængslet, at Albertine skriver sine første romaner, L’Astragale og La Cavale, der bliver udgivet kort efter hendes løsladelse. Bøgernes succes giver Albertine og Julien mulighed for at slå sig ned i Montpellier, hvor Albertine skriver sin tredje roman La Traversière. På tragisk vis dør Albertine, under en operation, kort efter udgivelsen. Hun blev kun 29 år.

For første gang i mit liv har jeg ikke lyst til at vide, hvordan det ender – eller bare hvordan dette eventyr udvikler sig i den nærmeste fremtid. Jeg sidder nøgen her i lænestolen og betragter Julien, der sover. Jeg ville ønske, at jeg kunne blive siddende sådan – sløv og varm i stilheden, der kun brydes af vores regelmæssige åndedrag – uden længere at behøve at gøre de bevægelser og sige de ord, der forandrer og forråder os. Dette øjeblik er ægte og levende – jeg det strække sig ind i evigheden …

Den morgen, hvor Juliens hænder var så kolde og kufferten så tung, blev vi hængende på jernbanerestauranten og lod det ene tog efter det andet køre. Jeg blestilte en kop varm kakao, jeg havde ingen bekymringer i verden, jeg var skrupsulten og overstadig: ”Julien, min skat! Vær ikke trist, drik en kop kaffe sammen med mig … Hvad tænker du på? Vil du ikke tro på mig …?

I halvandet døgn svævede jeg mellem liv og død under et hav af sammenviklede dyner og lagner, der kvalte og svinebandt mig og dernæst løsnedes i skræmmende, tomme rum, hvor jeg roede og piskede med armene som en skibbruden. Telefonen ringede, jeg råbte ”hallo, hallo!” uden at tænke på at tage røret af. Jeg spejdede efter døden i skyggen fra gardinerne, der forblev trukket for – i overgangen mellem skumringen og det absolutte mørke.

Men Julien er i spjældet, jeg er på flugt, og lykken er meget langt væk.

ASTRAGAL er en delvist selvbiografisk fortælling, og handlingen minder derfor en del om Albertines livshistorie. Men i ASTRAGAL hedder hovedpersonen Anne og ikke Albertine, selvom der er visse sammenfald mellem fakta og fiktion. I ASTRAGAL flygter Anne, en ung kvinde anholdt for prostitution, også fra fængslet, hun forstuver sin fod og møder en ung mand, der senere bliver hendes kæreste.

ASTRAGAL er et besøg til 1960’ernes brutale Paris, hvor livet er hårdt, snavset og loven er noget, man bryder, fordi man ikke har et valg. I starten af 2017 udkom ASTRAGAL i en nyoversættelse af Victoria Westzynthius og med et forord af Patti Smith, der har et særligt forhold til romanen.

Men jeg blev desværre lidt skuffet over ASTRAGAL. For jeg forventede en roman, der ville være uforglemmelig og give noget. Ligesom den gav Patti Smith et lys i hendes ungdoms mørke, som hun skriver i forordet:
Min Albertine, hvor jeg dog forgudede hende! Hendes lysende øjne ledte mig gennem min ungdoms mørke. Hun viste mig vejen gennem uendelige søvnløse nætter. Og nu vil hun gøre det samme for dig.

Det gjorde romanen desværre ikke for mig. Men ASTRAGAL er stadig en fin roman, en god læseoplevelse. Momentvis er den faktisk fremragende, men jeg synes, de fremragende øjeblikke og formuleringer, er for få til at romanen bliver mere end blot momentvis fremragende.

Jeg vil anbefale jer at læse ASTRAGAL, fordi den fortæller historie om et Paris, som får mig til at tænke på Émile Zola´ Nana. ASTRAGAL fortæller historien om et hårdt og kort liv, der fortjener at blive lyttet til, læst – og husket.

Bonusinfo: ASTRAGAL blev filmatiseret i 2015 af Brigitte Sy.

Følg med BLOGLOVIN INSTAGRAM FACEBOOK

 

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.