SORROW AND BLISS ELLER HØJTRYK OG LAVTRYK

SORROW AND BLISS af Meg Mason

Afterwards, we walked down Marylebone High Street towards Oxford Street, sharing my father’s umbrella. He asked me if I had any plans and when I said I didn’t, he told me he would like to buy me an ice cream. Because the sight of an adult eating ice cream in public has always filled me with inexplicable grief and still does, I said I would let him as long as the event could take place inside.

Det her citat er fra en af mine yndlingspassager i SORROW AND BLISS. Jeg har dog undladt dele af afsnittet, så jeg ikke kommer til at spoile handlingen. SORROW AND BLISS er Meg Masons seneste roman. Og jeg anbefaler den til alle. For jeg elskede at læse den. Tror, det er en af de bedste bøger, jeg har læst.

Meg Mason skriver godt. Rigtig, rigtig godt. Hun kunne skrive om alt, og jeg tror, jeg ville være begejstret. I denne roman skriver Meg Mason (bl.a.) om, når livet er fyldt med glæde, og når det slår benene væk under én. På både godt og ondt og sådan helt bogstaveligt. Vores hovedperson Martha kæmper med – og mod – en del af hende, som hun skal lære at forstå. Det er vist en psykisk sygdom, men som læser ved vi det ikke. For vi får aldrig diagnosen at vide. Vores hovedperson gør, men vi får to ’- -’ i stedet for navnet på diagnosen. Det er sådan et fedt stilistisk greb, der gør, at diagnosen ikke overtager fortællingen om Martha og alt dét, der også er, selvom der er kaos og håbløshed – og en diagnose at leve med.

Denne distinktion er altafgørende for romanens format. En diagnose, en sygdom, er (eller kan være) et livsvilkår, som kan vælte dig omkuld. Men en diagnose er også bare et redskab, der skal sikre, at du får den rette hjælp. For du er ikke din livskrise, din sygdom eller hvad du går og kæmper med. Og det synes jeg, romanen eksemplificerer på bedste vis med Martha.

Teksten til dette indlæg bliver længere og længere, mens jeg prøver at rette til og gøre det skarpt. For der er så meget godt at sige om denne roman. For det er også en bog om at være kvinde. Om at være ung og senere midt i voksenlivet. Om at finde sin plads på arbejdsmarkedet. Om kærlighed og parforhold. Om de valg, vi tager og alle dem, vi ikke tager. Det er en bog om at være menneske. Helt banalt, men ekstraordinært fortalt.

Der er kærlighed, kaos og kamp i SORROW AND BLISS. Og der er håbløshed og håb. Der er 352 sider, som ikke er til at slippe, når man først er begyndt. Jeg siger det igen: Jeg elsker denne bog.

Og jeg er ikke den eneste. SORROW AND BLISS er netop blevet longlistet til Women’s Prize For Fiction 2022. Og i en blurb på omslaget siger Gillian Anderson: I loved it: I think every girl and woman should read it. Men mænd kan altså også sagtens læse den.

Bogens bagsidetekst

Everyone tells Martha Friel she is clever and beautiful, a brilliant writer who has been loved every day of her adult life by one man, her husband Patrick. A gift, her mother once said, not everybody gets.

So why is everything broken? Why is Martha – on the edge of 40 – friendless, practically jobless and so often sad? And why did Patrick decide to leave?

Maybe she is just too sensitive, someone who finds it harder to be alive than most people. Or maybe – as she has long believed – there is something wrong with her. Something that broke when a little bomb went off in her brain, at 17, and left her changed in a way that no doctor or therapist has ever been able to explain.

Forced to return to her childhood home to live with her dysfunctional, bohemian parents (but without the help of her devoted, foul-mouthed sister Ingrid), Martha has one last chance to find out whether a life is ever too broken to fix – or whether, maybe, by starting over, she will get to write a better ending for herself.

Vil du også læse SORROW AND BLISS?


Lige nu kan du vinde et eksemplar af den danske oversættelse HØJTRYK OG LAVTRYK ovre på Instagram. Du kan også låne den på biblioteket eller finde den der, hvor du normalt køber dine bøger.

Titel: SORROW AND BLISS
Forfatter: Meg Mason
Forlag: Orion Publishing
Udgivelsesår: 2021

Bonuslink: Jeg kan også anbefale at kigge forbi Meg Masons hjemmeside, hvor hun har et fantastisk Pinboard, der er værd at gå på opdagelse i.

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.