Podcast: Fra Aarhus til København med Harper Lee

Jeg er et barn af bøger. Et barn af højtlæsning, ture på biblioteket og fri leg i fortællingernes verden, hvor fantasien ingen grænser har. Jeg er også et barn af toget. Mine forældre har ikke bil – og har aldrig haft det. Vi har altid pendlet, når vi skulle besøge familien i Jylland, på Vestsjælland eller når vi skulle på tur til København. Vi tog toget allevegne, hvor cyklerne ikke kunne få os frem.

Månedskortet var en fast del af min hverdag som barn. Den mørkeblå plastiklomme, hvor man satte papirkortet ind, som man hentede på billetkontoret. Som barn gik jeg nemlig i skole inde i København, hvert fald det meste af skoletiden, mens vi boede i en forstad til København. Hver morgen tog jeg toget ind til Nørreport. 20 minutters togtig, hvor jeg hørte cd’er på min discman, som jeg sad med i skødet eller på bordet, helt stille, så discmanen ikke rystede og cden hoppede.

Transporttid er læsetid

Da jeg studerede, boede jeg i Aarhus, hvor jeg læste litteraturhistorie på Aarhus Universitet. Og når jeg tog toget hjem til sjælland, så var discmanen skiftet ud med en Ipod og et undervisningskompendie eller et glitrende modemagasin eller en bog. Tiden i toget var nemlig perfekt til læsetid. Transporttiden er generelt oplagt til læsetid, det er et af mine bedste læsesteder. Når jeg skal flyve (ikke fordi det sker så tit), så planlægger jeg altid nøje, hvilken bog jeg skal have med. Det samme, når jeg skal på en længere togtur, og når jeg s-togs pendler til dagligt, så er det også altid med en bog i tasken.

“Jeg startede på ‘To Kill a Mockingbird’ omkring Aarhus og blev helt grebet af den. Og så gik tiden ligesom i stå. Det er nærmest lidt poetisk, at man er i bevægelse, men tiden går i stå, imens man læser.”

På en af togturene fra Aarhus til København læste jeg To Kill a Mockingbird (Dræb ikke en sangfugl) af Harper Lee for første gang. Jeg havde fået bogen anbefalet af en veninde fra mit studie, men udover det, havde jeg ingen forventninger til den. Jeg gik i gang med at læse og nærmest med det samme, blev jeg fuldstændig grebet af romanen. Af Scout. Af Atticus. Af Alt. Jeg forsvandt ind i fortællingen og glemte virkeligheden omkring mig, tiden gik i stå, mens Danmark bevægede sig forbi mig uden på den anden side af togets vindue. Den togtur står som en særlig læsestedsoplevelse. Fordi det var dér, på den togtur, jeg læste en af mine yndlingsbøger for første gang.

Meget mere To Kill a Mockingbird i podcasten

I podcasten Kundskabens Hotel kan du høre meget mere om, hvorfor toget er et af mine bedste læsesteder og hvorfor To Kill a Mockingbird er en af de bedste bøger, der findes. Du kan høre podcasten alle de steder, hvor du normalt lytter til dine podcasts, men jeg giver dig også lige et link. Her, værsgo: https://bibliotek.kk.dk/laesitoget

Jeg kan huske, at der sad et par overfor mig med en lille baby og jeg tænkte: ‘Det kan godt blive en lang tur, det her’. Men så gik jeg i gang med at læse og blev helt grebet af fortællingen, karaktererne og sproget. Jeg havde en oplevelse af, at tiden gik helt i stå. Jeg husker det som den korteste tur fra Aarhus til København, jeg har været på.

Vil du også læse To Kill a Mockingbird?

Hvis du ikke har læst To Kill a Mockingbird endnu, så kan jeg kun anbefale, du gør det. Det er virkelig et mesterværk. Du kan låne romanen på biblioteket, hvor du både kan finde den engelske og danske udgave eller du kan købe den hos din lokale online boghandel, fx hos Arnold Busck*.

*reklamelinks: Jeg får ikke penge for at dele bogen, men jeg får en lille skilling, hvis du via linket foretager et køb i webshoppen.

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.