Inspiration til julegaverne: De bedste gaver er bøger

Billede af bøger Bogblog Bøger på Instagram

Er der noget bedre end en juleferie, hvor man kan putte sig i sofaen med en ny (og forhåbentlig) god bog? Bogen er den perfekte julegave, synes jeg. Det er en gave, der holder forevigt og som ikke kræver strøm eller WiFi. 

Jeg har lavet en liste med idéer til årets firkantede pakker fulde af ord eller billeder. Der skulle være noget til hele familien, alle vennerne og alle slags læsere. Og måske endda også til dig selv.

Rigtig god jul – og rigtig god læselyst.

Bøger til børn – og andre barnlige sjæle

BOGEN OM PETER PLYS* af A. A. Milne: Peter Plys er mindet om barndom, om højtlæsning. Peter Plys er en fortælling fuld af (lomme)filosofiske ord, der fx i én sætning kan beskrive værdien af venskab som: Gode venner kan lave alting sammen – men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen.

DE SMÅ SYNGER*: Den klassiske sangbog. Bør alle børn ikke eje sådan én? 

GURLI GRIS PÅ CYKELTUR*: Jeg har ikke børn, mine nærmeste venner har ikke børn, men alligevel ved jeg, at Gurli Gris er det bedste, hvis man er et lille menneske på et par år. Og hvis jeg skulle ud og købe en gave til en lille pige eller dreng, så ville jeg overveje en bog eller to om den lyserøde GURLI GRIS. 

FANTASTISKE SKABNINGER* og GRINDELWALDS FORBRYDELSER* af J. K. Rowling: To bøger uden alder, uden målgruppe. J. K. Rowlings magiske bøger, kan læses af alle, der elsker hendes univers. 

DEN LILLE PRINS* af Antoine De Saint-Exupéry: Den franske klassiker som kan læses af både børn og voksne. En bog der fås i mange forskellige udgaver, simpel paperback eller en stor luksusudgave. Den perfekte boggave til litteraturelskeren eller et ungt menneske, der står over for at finde sin vej i verden. DEN LILLE PRINS er en bog, der følger dig hele livet. 

Klassikerne alle bør læse

LYKKE-PER* af Henrik Pontoppidan: Har I også lagt mærke til, hvor mange der anbefaler LYKKE-PER? I år har Gyldendal udgivet romanen i denne flotte to-binds-udgave, som er den perfekt gave. Også til én selv. 

HOLLY* af Truman Capote: Endnu en klassiker og én af Truman Capotes bedste historier. Jeg elsker historien om Holly, og jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke kunne lide den. En fin lille bog der er med til at fuldende bogsamlingen – og som pynter på natbordet. 

TOVE DITLEVSEN*: Tidligere i år blev det offentliggjort at tre af Tove Ditlevsens bøger bliver en del af serien Penguin Modern Classics. En fornem og velfortjent plads i verdenslitteraturen. Tove Ditlevsens forfatterskab er nemlig fantastisk og meget læseværdigt.  

ERNEST HEMINGWAY*: Lindhardt og Ringhof udgiver de fineste udgaver af Hemingways romaner. 

De danske krimidronninger 

Tre krimier, som mange har glædet sig til: GLASVINGE* af Katrine Engberg, DEN TREDJE SØSTER* af Sara Blædel og MERCEDES-SNITTET* af Anne Mette Hancock. 
Alle tre forfatterinder er i øvrigt på Instagram. hvor de deler billeder fra deres forfatterliv. Du kan følge dem her: Katrine Engberg, Sara Blædel og Anne Mette Hancock.

Årets biografier 

Biografier er ikke den genre, som jeg læser mest af. Faktisk, har jeg læst meget, meget få. Men i år er der flere biografier, som jeg har lagt mærke til. MINE UNGE ÅR* af Kim Larsen som jeg tror vil blive læst af de fleste danskere, BEVÆGELSE* af Susse Wold og MIN HISTORIE* af Michelle Obama, som jeg selv ønsker mig. Den bliver et af mine must-read for 2019. 

2018′ gode læseoplevelser

DE* af Helle Helle: Hvis du ikke har læst DE endnu, så synes jeg, du bør ønske dig den i julegave. Eller købe den til dig selv. Helle Helle har (endnu en gang) skrevet et lille mesterværk. Læs evt. Linea Maja Ernest anmeldelse “Gisp smukt” her

VI KUNNE ALT* af Merete Pryds Helle: I efteråret udkom VI KUNNE ALT, der er en selvstændig fortsættelse til FOLKETS SKØNHED. Romanen fik virkelig flotte anmeldelser, og hvis man var vild med FOLKETS SKØNHED, så må den være et must-read.

DE VÆGTLØSE* af Valeria Luiselli: En af de bedste romaner, jeg har læst. Jeg beskrev romanen som en pragtpræstation i min anbefaling, som du kan læse lige her

SPEJL SKULDER BLINK* af Dorthe Nors: Endnu en af de bedste romaner, jeg har læst. Du kan læse min anbefaling her. 

MIT HALVE LIV* af Anita Furu: Jeg er netop startet på MIT HALVE LIV og jeg er allerede meget begejstret. Anita Furu skriver så godt. Romanen vandt debutantprisen på årets Bogforum. 

… og endnu flere gode læseoplevelser

GUDS BEDSTE BØRN* af Morten Pape: Pape har skrevet en rå, realistisk roman om fremmedhad, danskerhad, fraværende fædre og mødre, der prøver. Om et svigtende kommunalt system og tonstung social arv. Det er en vigtig fortælling, og mon ikke den nye udgivelse, ligesom sin forgænger, når hele vejen til Christiansborg? skrev Børsen om GUDS BEDSTE BØRN og gav den fem flotte stjerner. 

RØD MAND/SORT MAND* af Kim Leine: Måske årets bedst anmeldte roman? 

MORDET PÅ KOMMANDANTEN 1+2* af Haruki Murakami: Alle familier eller vennergrupper har en Murakami-fan og her må MORDET PÅ KOMMADANTEN 1+2 være en oplagt gaveidé. 

MAX, MISCHA & TET-OFFENSIVEN* af Johan Harstad: Roman jeg læser ligenu. Og som jeg er fuldstændig betaget af. Den er over 1000 sider lang, og jeg er omkring side 800, men jeg har nydt hver eneste side, hvert eneste ord. Johan Harstad skriver så godt, at jeg kan glæde mig over sætninger og passager, fordi de er så absurd velskrevede. Læs mere om min læsning lige her

Bøgerne du (måske) ikke kender…

Det her er tre bøger, som jeg købte efter at have klikket rundt på internettet efter nye bøger, ny litteratur. Så hvordan jeg lige fandt dem, kan jeg ikke huske, men jeg blev fanget af noget, som gjorde jeg måtte klikke dem i kurven og til Vesterbro. 

EVERYTHING I KNOW ABOUT PARTIES, DATES, FRIENDS, JOBS, LIFE LOVE* af Dolly Alderton: Er et memoir om kærlighed. Og efter at have bladret i bogen, så virker den sjov. Og jeg glæder mig til at læse den. 

OUTLINE* af Rachel Cusk: ‘Outline succeeds powerfully. Among other things, it gets a great variety of human beings down on the page with both immediacy and depth; an elemental pleasure that makes the book as gripping to read as a thriller… A stellar accomplishment. – James Lasdun, Guardian
Det her citat er en af grundene til, at jeg må læse denne roman. Det er første bog i en trilogi. Og OUTLINE skulle bestå af 20 samtaler. 

OLIVE KITTERIDGE* af Elizabeth Strout: En Pulitzer Prize vinder. Det er nok til, at jeg vil læse den. 

Hvilke bøger ønsker du dig i julegave? 

*reklamelinks: Jeg får ikke penge for at dele bogen, men jeg får en lille skilling, hvis du via linket foretager et køb i webshoppen.

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.