ET LILLE LIV

Inspiration til læsning og nye bøger: Anmeldelse af bogen et lille liv af Hanya Yanighara

791 sider. Nogen vil måske mene, at det er en lang roman. Men når romanen handler om Jude, Willem og deres venner og familie, så er 791 sider ikke meget. Det er nærmere alt for lidt.

I over en uge har jeg læst om Jude. Langsomt, har jeg lært ham at kende. Jeg har forstået ham, som var han en rigtig ven, jeg lige havde mødt og skulle lære at kende. 
Og nu holder jeg af Jude. Og Willem, JB og Malcom (de er Judes tre venner fra College). Faktisk, tror jeg næsten, at jeg elsker Willem. Han er et helt særligt menneske. 
Harold og Julia elsker jeg også. De er Judes forældre, men med en familiehistorie der er anderledes end de flestes.

Jude er hovedpersonen. Det hans liv, vi får fortalt. Vi møder Jude og hans fire venner, som de begynder på College i New York. Og langsom lærer vi Jude bedre at kende. 
Og til sidst sidder man med det fulde billede af Jude, hans baggrund og hans nutid. Det er en livshistorie, der er både hjerteskærende, brutal og utrolig rørende.
Men nu er bogen slut, og det har været som at tage afsked med rigtige, virkelige mennesker. Jeg føler, at jeg kender dem. Jeg føler, at de findes. Så nærværende og levende er HANYA YANAGIHARAS (mester)værk.

ET LILLE LIV er nemlig mere end en roman, den er et menneskes livshistorie. Og fordi romanen tager sig tiden og siderne til at fortælle, så bliver læseoplevelsen nærværende på en måde, som jeg ikke har oplevet før. 

Defor er det er en stor oplevelse at læse ET LILLE LIV. Og jeg tror aldrig, at jeg glemmer den. Jude og Willem står så stærkt i min bevidsthed, at nu hvor bogen er slut, savner jeg dem.

ET LILLE LIV er ikke det ene eller det andet. ET LILLE LIV er fuld af alle mulige facetter, ups and downs, ligesom livet.
Vi får fortalt om mennesker, der gør børn fortræd. Om ondskab. Men vi møder også mennesker, der indeholder overskud og kærlighed, og som deler ud af dem selv. Mennesker, der gør verden til et bedre sted. 
Det er smukt, gribende, men også tynget af mørket og sår der ikke kan hele. I mere end én forstand.

Jeg elsker ET LILLE LIV. Jeg elsker Jude, Willem og Harold. Og jeg synes, at du skal læse ET LILLE LIV og tage dig tiden til at lære nogle rigtig gode mennesker at kende. 
Alle fortjener den læseoplevelse. 

På forsiden af bogen står der: “læsning, der efterlader hjertet et par numre større.” Og det er helt rigtigt.

HANYA YANAGIHARA (f. 1974) er født i Los Angeles, men nu bor hun i New York. ET LILLE LIV* er hendes anden roman, og den blev hendes internationale gennembrud. I 2015 vandt romanen Kirkus Prize in Fiction og blev også nomineret til Man Booker Prize, The National Book Award, The Bailey’s Womens Prize for Fiction og The Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. Og i sommers gæstede HANYA YANAGIHARA litteraturfestivalen Louisiana Literature i Humblebæk. Læs mere om HANYA YANAGIHARA her.

Bonusinfo: ET LILLE LIV (eller A LITTLE LIFE) har en Instagramprofil, hvor du kan se fine billeder af bogen. Den er et besøg værd.

*reklamelinks: Jeg får ikke penge for at dele bogen, men jeg får en lille skilling, hvis du via linket foretager et køb i webshoppen.

Titel: Et Lille Liv*
Forfatter: Hanya Yanagihara
Udgivelsesår: 2016
Forlag: Politikens Forlag
Anmeldereksemplar er modtaget fra Politikens Forlag

FØLG MED BLOGLOVIN FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER

2 Comments

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.