PIGEN DER FORTALTE FILM

Hernán Rivera Letelier

Der er noget ret fantastisk over at opdage en ny forfatter. Sådan helt selv. Uden hjælp fra venner. Avisen. Eller andre belæste sjæle.
Og jeg er vild med at lære en ny forfatter at kende, der har potentiale til at blive en yndlingsforfatter, fordi jeg ved, at lige hér, i mødet med denne nye forfatter, venter der masser af gode læseoplevelser.

En dag var jeg på biblioteket for at hente de bøger, der var kommet hjem til mig. Og da jeg havde god tid, eller måske kedede mig lidt den dag, gik jeg ind og kiggede på bibliotekets hylder, da jeg havde hentet mine bøger ved selvbetjeningens anonyme skranke.

Jeg læste bogryggene. De fleste var kendte klassikere eller bestsellers. Men så lagde jeg mærke til PIGEN DER FORTALTE FILM. En lille bog der skilte sig ud med sit anderledes format. Lillebitte blandt de store bøger. Og den dag, med lidt hjælp fra mit bibliotek, opdagede jeg den chilenske forfatter HERNÁN RIVERA LETELIER.

HERNÁN RIVERA LETELIER
* født 11. juli 1950
* har modtaget Premio Consejo Nacional de Libro (Chiles nationale bogpris) i både 1994 og 1996
* er opvokset i en chilensk mineby
* er uddannet gymnasielærer
* inspireret af forfatterne Gabriel Garcia Marquez og Borges (blandt andre)

PIGEN DER FORTALTE FILM er en stor historie, selvom den i sin fysiske form udgør en lille roman. Over knap 100 sider fortæller pigen, der fortæller film, sin og hendes families historie fra den chilenske mineby, hvor livet er særligt hårdt.

Vi får fortalt om den unge og smukke mor, der en dag forlader familien. Om den ene der bror har stammet ligesiden. Og om hvordan  faren hver aften sidder ude på verandaen og drukner sine kærlighedssorger i rødvin.

HERNÁN RIVERA LETELIER skriver med et sprogligt overskud, der gør selv de mindste ting og oplevelser levende. Et bank på døren. En følelse. Et blik. Det er sproglig præcision i den fornemme klasse, og jeg er begejstret. For HERNÀN RIVERA LETELIER skriver med en poetisk minimalisme, der får det essentielle til at stå frem, og det er tydeligt, at han også skriver noveller og digte.

PIGEN DER FORTALTE FILM er fra 2009. I 2013 udkom den på dansk på forlaget Tiderne Skifter, oversat af Rigmor Kappel Schmidt.

Hvilke forfattere har I opdaget for nylig?

2 Comments

  1. Det er så skønt at opdage nye yndlingsforfattere! Jeg har selv fået stor lyst til at læse mere af Delphine de Vigan efter at have læst hendes Alt må vige for natten. Man kan dog ikke lige frem sige, at jeg har opdaget hende uden hjælp – den bog har floreret ret meget i blogland for lidt tid siden 🙂

    Og så er det i øvrigt dejligt at snuse lidt rundt blandt bibliotekets hylder indimellem, man kan være heldig!

  2. Jeg elsker at finde bøger på biblioteket, sådan lidt tilfældigt og så opdage at det er en fantastisk forfatter 😀 Den sidste nye forfatter jeg har opdaget som jeg er vild med er Øbro og Tornbjerg (de skriver sammen). De har lavet “Skrig under vand”, “Djævlens ansigt” og “Evas sidste navn” – Har dog ikke læst den sidste endnu, men de to andre er vildt fantastiske krimier 😀

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.