Store forventninger

Bogblog

Titel: Store Forventninger
Forfatter: Charles Dickens
Udgivelsesår: udkom som føljeton fra 1860-1861 (denne danske udgave er fra 2012)

STORE FORVENTNINGER mindede mig om, hvor meget jeg elsker at læse klassikere. Det er en roman, alle bør læse.

CHARLES DICKENS’ STORE FORVENTNINGER er een af de romaner, du kender. Titlen siger dig et eller andet, du har hvert fald hørt om den før. For STORE FORVENTNINGER er en klassiker, og den er nævnt på adskillige kanon-lister over litteraturhistoriens vigtigste og bedste værker. Og jeg har altid gerne ville læse den. Netop derfor.

Noget af dét, jeg elsker allermest ved at læse klassikere er tidsløsheden. At opleve hvordan min nutidige virkelighed ikke står alene, men kan spejles i fortiden. I litteraturen. Det giver perspektiv på nuet og alt muligt andet. Og det kan (og bør) være en stor oplevelse at læse et værk, der besidder denne form for eviggyldighed.
Det mindede STORE FORVENTNINGER mig om. Og romanen lever op til alle de litterære forventninger, jeg havde. Dét er en ægte klassiker.

STORE FORVENTNINGER handler om den forældreløse dreng Pip, som en dag bliver tildelt en større formue. På forunderlig vis. Med formuen følger og opstår store forventninger, og vi følger Pip, som han går gennem både glæder, skuffelser og udfordringer.
Det er en medrivende og gribende fortælling, der er fuld af menneskelig varme og DICKENS’ socialrealisme.

DICKENS skriver uden spild. Alle sætninger betyder noget, og bidrager med noget i fortællingen. Og det er en fornøjelse at læse.
Men jeg er særligt imponeret over hans personkarakteristikker. Pip er hovedpersonen, men de andre karakterer er ligeså vedkommende. Og ikke mindst: uforglemmelige. Alle karaktererne er personligheder, der er fuldendte og levende. Og det gør fortællingen hel. Og særligt gribende, fordi man holder af (og med) dem alle sammen.

Jeg er virkelig begejstret for STORE FORVENTNINGER.

Har du læst DICKENS? Og hvilken DICKENS’ roman skal jeg læse næste gang?

CHARLES DICKENS (1812-70) var engelsk forfatter og socialkritiker. Nogle af CHARLES DICKENS mest populære romaner er: PICKWICK KLUBBEN, OLIVER TWIST og DAVID COPPERFIELD. Læs mere om CHARLES DICKENS her.

FØLG BØGER PÅ STRIBE
BLOGLOVIN  INSTAGRAM  TWITTER

2 Comments

  1. Den eneste Dickens jeg har læst er netop Store Forventninger – den tog mig også med storm! 🙂

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.