Baby shoes

BMtYLBECAAA_xWG
For sale: Baby Shoes. Never Worn. 
må være én af verdenslitteraturens sørgeligste og korteste historier. Det gør, næsten, fysisk ondt i mit hjerte, når jeg læser den – også selvom det er for den 28. gang. Og jeg læser den tit. For midt i det triste tema bidrager teksten også med en kombination af begejstring og inspiration, fordi den er et stykke smukt ordhåndværk.
Den korte og præcise tekst minder mig om, hvad ordet kan, og hvor stort dets format er, hvis man forstår at bruge det. Ordet.

Og det forstår Ernest Hemingway. For med blot seks ord får han fortalt en tragedie. Det imponerer mig hver eneste gang, jeg læser den. Også den 29. gang.

Det er dog ikke endeligt dokumenteret, at Hemingway er den faktiske forfatter til For sale: Baby Shoes. Never Worn., men det er en generel antagelse. For forud for historien fandt et væddemål sted: kunne Hemingway skrive en historie på blot seks ord? Og så skrev Hemingway For sale: Baby Shoes. Never Worn. på et serviet.

Litteraturvidenskabeligt bonusinfo:
Denne litterære stil, hvor man skriver fiktion af en ekstrem korthed, kalder man for flash fiction. Skrivestilen har rødder helt tilbage til antikken, hvorimod flash fiction er en nyere samlebetegnelse (den blev først benyttet i 1992 i en antologi af samme navn). Andre og tidligere betegnelser for skrivestilen er: sudden fiction, micro fiction, micro-story, short short, postcard fiction og short short story. Definitionen for hvornår en historie er flash fiction er ikke entydig, men maksgrænsen for tekstens længde befinder sig et sted mellem 300 og 1000 ord.

Ernest Hemingway anses for at være en af pionerne inden for flash fiction med samlingen In Our Time (1925).

FØLG MED BLOGLOVIN INSTAGRAM FACEBOOK TWITTER

1 Comment

  1. Nej hvor fint og sjovt. Jeg har slet ikke hørt om det før, men det kunne da være, man skulle kigge lidt efter nogen short short storys!

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.