come to the edge

BOOK COME TO THE EDGE COME TO THE EDGE af JOANNA KAVENNA, udgivet på QUERCUS i 2012

Hovedpersonen (navnet bliver aldrig fortalt) og hendes kæreste har længe forsøgt at få et barn. Det barn, der mangler i deres perfekte hverdag, hvor de går på arbejde, tjener penge, går hjem og bruger penge på gulvtæpper, lækkert køkkenudstyr og nyt tøj.

En dag går hovedpersonens kæreste fra hende, han har fundet en ny og yngre kæreste. Når kærligheden går i stykker, er det ikke kun hjertet, der falder fra hinanden, men som regel også alt andet. Og sådan er det også for hovedpersonen i COME TO THE EDGE, der i det knustes hjertes affekt, vælger at forlade sit fine hjem og sit gode job, for at køre langt ud på landet og arbejde på en primitiv gård.

Gården er Cassandra Whites, og her foregår alt i naturens ånd. Selv toilettet er ren natur og består af et træskur i baghaven. Varmt vand får man kun, hvis man selv varmer det på komfuret, og så skal man ikke frygte en kakerlak i buksebenet. Cassandra White er revolutionær og hun forsager tidens overfaldiske forbrug, der ikke tager hensyn til eller sætter pris på naturens rene ressourcer.

I COME TO THE EDGE følger vi hovedpersonens nye liv på Cassandra Whites gård, hvor hun arbejder som praktisk hjælp. Det er en satirisk roman, der indeholder fantastisk sjove dialoger og betragtninger, som når Cassandras revolutinære synspunkter møder – og støder sammen med – hovedpersonens mere borgerlige livssyn.

I mention the bath to Cassandra over dinner – keeping quiet about the beetle nonetheless – and I ask how she gets it hot and she laughs and says, ’I bathe very rarely.’
’How do you wash then?’
’I’ve never really understood the contemporary fetish bout washing.’
’It’s not a fetish, I would just like to do it occasionally. Especially if I spend the days tumbling around in chicken shit.’
’Why do you think it’s better to be covered in fat than chicken shit?’
’The bath does not cover me in fat.’
’Of course it does. You’re lathering yourself up with sodium tallowate, which comes from beef fat. So your skin is covered in beef fat and you think you’re clean.’

’Well, soap smells better than shit.’
’Only because it’s full of chemical perfumes.’
’No, because it is not shit.’
’Essentially it’s worse than shit,’
’So you don’t bathe at all`’

’In the summer when I sweat more I swim every evening in the river. In the winter it’s not so important. A quick splash every so often. No need to be a fetishist, rubbing every pore with a big handful of fat.’
Just get down in the mud and work.
In the mud. Yes, that bit of mud. Get into it.
Then work.

Jeg nød at læse COME TO THE EDGE, og som der står på forsiden, så er det en roman, der får en til at grine (dog, eksploderede jeg ikke). JOANNA KAVENNA skriver godt, og hun giver satiren tyngde, når hun samtidig stiller læseren over for det alvorlige budskab, at de fleste af os, lever i en overfladisk forbrugskultur, hvor vi nemt glemmer og overser de sande værdier.

JOANNA KAVENNA (1974) er engelsk forfatter. Hun har tidligere skrevet The Ice Museum, Inglorius og The Birth Of Love. The Telegraph har kåret hende som en del af top 20. forfattere under 40.
 

2 Comments

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.