Havside Sommer

IMG_7205
Titel: Havside Sommer
Forfatter: Henning Mortensen
Forlag: Gyldendal

HAVSIDE SOMMER er lille medrivende hverdagslig roman tilført mystik. Den er fra 1993, men jeg hørte først om romanen i sommers, da jeg løb tør for læsestof hjemme hos min kærestes forældre (husk altid at pakke en ekstra bog!), og min kæreste og hans søster anbefalede mig at læse HAVSIDE SOMMER.

I løbet af de første sider var jeg lidt skeptisk, og jeg var tæt på at lægge HAVSIDE SOMMER fra mig. Fortællingen foregår i det vestjyske. Kort tid efter Andens Verdenskrig. Historien starter som Ib’s familie sejler fra Esbjerg til Fanø, hvor de skal bo henover sommeren i et sommerhus i første klitrække.

Sproget er meget jysk, ligesom det geografiske landskab, der i et par kapitler også tæller Varde. Det har også sin charme, men i starten var det næsten for meget, det var så meget en anden verden, jeg pludselig blev en del af. En meget jysk verden og omgangstone.

Men jeg bed det jyske i mig, og heldigvis for det. For fortællingen bliver hurtigt interessant, og tilført spændende mystiske indslag, har jeg været rigtig godt underholdt.

Drengen Ib er fortællingens hovedperson. Ib har problemer med lungerne og er mere sart end sine yngre tvillingesøstre og ældre fætre, der kan lege vildt. Vi følger Ib’s sommer på Fanø, og vi følger hans tanker, når han lytter til de voksnes samtaler, hvor han forstår brudstykker, men for det meste forundres.

HAVSIDE SOMMER er en velskrevet, næsten poetisk, fortælling om en families sommer sammen i et sommerhus på Fanø. En af romanens styrker er karaktererne, der er varmt og menneskeligt skildret. Og Henning Mortensen skriver nogle fantastisk rammende dialoger, der perfekt viser, hvordan vi nemt kan tale forbi hinanden, samt hvordan vi siger ting, uden rigtig at sige dem. Dialogerne var altid mine yndlingspassager i romanen.

HAVSIDE SOMMER er første roman i serien om Ib, der er på i alt 10 romaner.

HENNING MORTENSEN har blandt modtaget Blicherprisen, Herman Bangs Mindelegat og Kritikerprisen. Og han er blevet tildelt livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond.
Det er HENNING MORTENSEN, der har startet forlaget Jorinde & Joringel.

HAVSIDE SOMMER er den første roman, jeg har læst af HENNING MORTENSEN, men det er bestemt ikke den sidste.

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.