Sønden for grænsen og vesten for solen

Huraki Murakami

Sønden for grænsen og vesten for solen
Haruki Murakami 
oversat af Mette Holm
forlaget Klim, 2003

Sønden for grænsen og vesten for solen
er en poetisk og smuk kærlighedshistorie skrevet af den storsælgende japanske forfatter Haruki Murakami. Kærlighedshistorien når nye litterære højder, som Haruki Murakami tilfører fortællingen en eksotisk dimension af skrøbelig ynde og japansk mystik.

Handlingen tager udgangspunkt i den velkendte tematik inden for kærlighedsgenren: Manden, der har alt, lever et succesfuldt liv, er stadig ikke helt tilfreds, glad eller lykkelig. Hovedpersonens erkendelse af manglen på ægte og åndfuld lykke, indtræder ofte i fortællingen i en art af åbenbaring i sammenhæng med en kvindelig karakter.
I denne fortælling er det hovedpersonen Hajime’s barndomsveninde Shimamtoto, der får Hajime til at vågne op fra sin dagligdag, da de tilfældigt mødes igen efter mere end 20 års adskillelse. Og Shimamtoto’s enestående indvirkning på Hajime, får Hajime til at tage sit kærlighedsliv op til overvejelse.

Når romanens sidste side er læst, ærgrer det mig, at Haruki Murakami ikke får samlet ordentlig op på de magiske øjeblikke, han elegant planter i sin fortælling. Jeg har læst flere af Haruki Murakamis romaner, og det er et gentagende irritationsmoment, at hans magiske øjeblikke ikke udfoldes ordentligt, men mere holder læseren hen i en spænding og undren, der ikke bliver forløst.
Men denne kritik skal den enkelte roman ikke lide under, for Sønden for grænsen og vesten for solen er en glimrende læseoplevelse.

Mange tak for din kommentar!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.